Warning: session_start(): open(/home/admin/domains/tmp/sess_mf6kjko68fjssivh4p2gih35h0, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/admin/domains/stitchcms.nl/public_html/inc/getvars.php on line 11 Sessies | Slim hergebruik van restwarmte

Sessies

Sessie 1
15:30 - 15:45

Opening

Opening van de themadag door dagvoorzitter Bob van den Hoogen

ir. Bob van den Hoogen

Bob van den Hoogen is voorzitter van STEK en staat bekend als opiniemaker in de koeltechnische sector. In het verleden heeft Van den Hoogen gedurende lang tijd gewerkt voor Fri-Jado, en in 2007 was hij medeauteur van het boek 'Koudetechnologie in dienst van de samenleving', dat werd uitgegeven in het kader van het 100jarig bestaan van de KNVvK.

Sessie 2
15:45 - 16:10

Algemeen kader

Er wordt gesproken over de theoretische mogelijkheden voor het hergebruik van restwarmte. Daarbij komen de volgende onderwerpen kort aan de orde.

  • Trias Energetica
  • Energie versus exergie
  • Systeem grenzen en Pinch analysis
  • Warmte vraag en warmte aanbod
  • Restwarmte niveau’s van koelinstallatie
  • Warmtepompen

Doel is om de mogelijkheden en beperkingen aan te geven en hulp te bieden bij de keuze welke warmte u gaat terugwinnen met welke techniek.

ir. Edo Wissink

DLO voorzitter WUR, bestuur- en themacommissielid KNVvK & docent post HBO koudetechniek

Sessie 3
16:10 - 16:35

Case / project uit de praktijk

Het hart van de nieuwe installatie bij slachterij Hutten bestaat uit twee warmtepompen en drie ammoniak-compressoren. De restwarmte die bij koeling vrijkomt wordt onder andere gebruikt in de wasstraat, voor laadkuilontdooiiing, het drogen van de uitbeenruimte en vloerverwarming van het kantoor.

Slachterij Hutten heeft KWA Bedrijfsadvisurs ingeschakeld voor advies en ondersteuning bij het ontwerp van met betrekking tot de koelinstallatie, verwarming en ventilatie van de slachtlijn in het nieuwe bedrijfspand. Daarnaast heeft KWA de eigenaren ondersteund bij aankoop van de gehele slachtlijn/verwerkingslijn/krattensysteem/waterzuivering.

ing. Paul ten Have

Spreker van case 1 Paul ten Have is senior adviseur bij KWA Bedrijfsadviseurs, waarbij sinds 2008 voor werkt. Daarvoor was hij 20 jaar actief in de voedingsmiddelenindustrie, als projectleider voor zowel nieuwbouw als uitbreidingsprojecten waarbij energetische efficiëntie centraal stond.

Sessie 4
16:35 - 17:00

Case DK Kälteanlagen GmbH

[in English] Make heat from cold! – Pay once for energy, but use it twice!

DK will present how to save energy costs by using with the DK-Heat Recovery the waste heat generated during cooling to heat drinking or central heating water.

Let us show you our 37 years’ experience and solutions:

  • for small and big installations (café with THR of 8 kW or a slaughter house with THR of 250 kW)
  • for natural coolants (Over 270 installations for transcritical CO2-cooling Systems are running successfully)
  • for applications with heating of drinking and/or heating water in one tank.

Felix Bräutigam

Marketing & sales manager van DK Kälteanlagen GmbH

Sessie 5
18:00 - 18:25

Case / project uit de praktijk

Ingenieur Henri Ossevoort heeft het ontwerp en de engineering verzorgd bij de bouw van een industriële patisserie in Roemenië. Door verschillende ingrepen, zoals toepassing van een dubbele gebouwschil, opslag van restwarmte in een 30.000 liter grote buffer én gebruik van een warmtepomp bij het hergebruik van die restwarmte, is een energiebesparing van maar liefst 47% gerealiseerd.

ing. Henri Ossevoort

Directeur van de Adviespraktijk voor Bouwkunst Energie en Milieu

Sessie 6
18:25 - 19:00

Discussie

Discussie over het slim hergebruiken van restwarmte. Onder leiding van dagvoorzitter Bob van den Hoogen

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
Warning: Unknown: open(/home/admin/domains/tmp/sess_mf6kjko68fjssivh4p2gih35h0, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/admin/domains/tmp) in Unknown on line 0